Märklig rubriksättning om mink

Texten publicerad som insändare i Vasabladet 18.11.2020

I Vasabladets och ÖT:s artikel den 14 november om de covid-19-drabbade minkarna i Danmark var rubriksättningen allt annat än lyckad.

Rubriken ”Urbana socialdemokrater har styrt” i papperstidningen må vara ett citat från själva artikeln, men är det faktiskt den här typen av effektsökeri och svartmålande som nämnda tidningar vill framhäva?

Regeringen i Danmark fattade beslutet om avlivning på rekommendation av Statens Serum Institut, det vill säga den danska folkhälsomyndigheten. Beslutet må ha varit aningen panikartat (sedermera vann det inte laga kraft i Folketinget, den danska riksdagen) men i dessa tider kan snabba beslut vara av stor betydelse.

Vilka som är de rätta eller felaktiga besluten får vi inte direkt svar på, det framkommer ofta vid en senare tidpunkt.

”I Finland fortsätter vår socialdemokratiskt ledda regering kampen mot covid-19 och försöker genom olika stödåtgärder begränsa de ekonomiska förluster som viruset orsakar.”

I Finland fortsätter vår socialdemokratiskt ledda regering kampen mot covid-19 och försöker genom olika stödåtgärder begränsa de ekonomiska förluster som viruset orsakar. Ett konkret exempel är det stöd som pälsfarmarna kan ansöka om för uppkomna förluster, något Socialdemokraterna i Österbotten tidigt gick ut med att vi arbetar för.

I torsdags den 12 november deltog jag i ett diskussionsmöte med representanter från SDP:s partiledning, socialdemokrater från Nykarleby samt Finlands Pälsdjursuppfödares Förbunds ordförande Kenneth Ingman för att se hur vi ytterligare kan hjälpa den hårt drabbade pälsdjursnäringen.

Socialdemokraterna är landets största parti och det är således naturligt att partiets medlemmar finns såväl i städer som på landsbygden. Det som förenar oss är vår vilja att arbeta för ett solidariskt, jämställt och jämlikt samhälle där ingen lämnas utanför, oberoende var i landet man bor eller verkar.

Välkommen med i det arbetet.

Nils-Johan Englund, ombudsman, Finlands Svenska Socialdemokrater

Svar från Vasabladet:

Hej,

och tack för responsen! I det här fallet säger skribentens ursprungliga rubrik mer om innehållet i artikeln än vad rubriken i papperstidningen gör. På webben löd rubriken så här: Minkfarmare i Oravais om virusrisken i branschen: ”Det är klart att vi alla är oroliga”.

Rubriken i papperstidningen har täckning i texten men ger inte en rättvis bild av innehållet och vinkeln i artikeln. 

Rubriksättning är en svår konst. Ibland lyckas vi bättre, ibland sämre. Men syftet är aldrig att svartmåla någon.

Nina Dahlbäck, ansvarig utgivare för VBL  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *