småbarnspedagogiken i Vasa

Utveckla småbarnspedagogiken i Vasa

Småbarnspedagogiken i Vasa är mångsidig. Det finns klubbverksamhet, öppet daghem, familjedagvård och daghem. Det finns goda valmöjligheter för barnfamiljerna i staden, något som naturligtvis är positivt och välkommet, men en bra dagvård kan alltid bli bättre!

Jag tänkte speciellt nämna två åtgärder som skulle höja nivån på småbarnspedagogiken i Vasa.

1. Den subjektiva dagvårdsrätten borde återinföras.
2. Dagvården i Vasa (och i hela Finland) borde bli avgiftsfri.

Om den subjektiva dagvårdsrätten har jag tidigare skrivit ett blogginlägg men jag tycker att alla barn i Vasa borde ha jämlika möjligheter att delta i småbarnspedagogiken oberoende föräldrarnas ställning. Så är inte fallet idag i Vasa utan en del barn har endast rätt till 20h per vecka.

När det gäller dagvårdsavgifterna så gick vi inom SDP på vår senaste partikongress in för att på sikt göra dagvården avgiftsfri i Finland. Det här är en fin målsättning. Avgiftsfri dagvård i hela Finland borde införas i exempelvis i samband med en reform av föräldraledigheten.

I Vasa borde vi utreda olika modeller för hur vi kunde genomföra steg och reformer med sikte på en avgiftsfri dagvård. Vi kunde börja med att se på vad det skulle kosta ifall alla barn över 3 år skulle erbjudas 20 timmar avgiftsfri småbarnspedagogik per vecka?

Sen ska man också komma ihåg att en avgiftsfri dagvård inte enbart är förknippad med kostnader. Barnfamiljerna skulle ha mera pengar att röra sig med vilket innebär att deras köpkraft höjs och konsumtionen skulle öka. Företag i Vasaregionen skulle gynnas.

Avgiftsfri dagvård är alltså också ett sätt att få de ekonomiska hjulen i samhället att snurra bättre.

Socialdemokraterna har alltid varit ett parti med sikte inställt på en bättre framtid och ett bättre liv för alla människor. Jag är beredd att fortsätta på den vägen och göra vad jag kan för att höja servicenivån i Vasa, göra den mera tillgänglig och stärka Vasa attrakationskraft!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.