Regeringskris i Finland


Man har ju, mest på skoj men även med en dos allvar, spekulerat i hur länge regeringen hålls intakt. Orsakerna bakom de spekulationerna har varit Sannfinländarnas bräckliga fasad. Nu är det plötsligt ombytta roller, och Samlingspartiet är det parti som sitter löst. Det är regeringskris i Finland.

Det var tänkt att regeringen i dag skulle ha presenterat sin modell för hur social- och hälsovårdsreformen ska föras framåt. Det är ännu 50 minuter kvar att detta dygn, men mycket talar för att vi inte kommer att se en överenskommelse under de återstående minuterna. I korthet handlar det om att Centern och Sannfinländarna enats om att man vill ha en modell med 18 så kallade social- och hälsovårdsområden. Samlingspartiet däremot kan tänka sig 9-12 områden, men absolut inte 18. Statsminister Sipilä, som enligt min mening borde göra allt han kan för att hålla ihop regeringen, gör det motsatta. Han hotar Samlingspartiet med följande: Acceptera 18 områden eller så går jag till presidenten och ber honom upplösa regeringen. Man blir nästan mållös.

Vad som är ännu värre är orsaken till Finlands regeringskris. Sipilä må tala om helheter och innehåll, men det är antalet områden som är den springande punkten. Att genom tvångslagstiftningar begränsa avtalsfriheten på arbetsmarknaden går bra, att försämra situationen för de fattigaste i Finland är också okej enligt vår regering, men antal områden, det får det att hetta till! Marcus Rosenlunds tweet är talande för situationen:

Det blir en spännande natt. Samlingspartiet vill ha tilläggstid till lördag, då sammanträder deras partifullmäktige. Jag tror inte Sipilä går med på att vänta så länge på besked.

Imorgon kl.7:10 deltar regeringspartiernas riksdagsgruppsledare i MTV3, det blir intressant att höra hur de ser på denna soppa.

UPPDATERING: Regeringen har kommit överens, läs mera här: http://www.njenglund.fi/politik/vi-har-en-social-och-halsovardsreform/


Kommentera