Gatupatruller i Finland


Att rasistiska grupperingar bildar gatupatruller i Finland känns skrämmande. Historien lär oss vad som händer när en del av ett lands medborgare börjar ”trygga landets säkerhet” och på eget bevåg axla myndigheters ansvar. När gatupatruller gick längs Tysklands gator på 1930-talet ledde det så småningom till ett världskrig. I Finland har politiska grupperingar i början av 1900-talet bildat egna garden, vilket utmynnade i ett inbördeskrig. Hur slutar det denna gång?

I Jakobstad säger en representant för gänget bland deras gatupatruller att de vill vara ”polisens ögon på stan”. I Vasa finns en grupp som kallar sig ”Street Patrol”. Polischef Risto Lammi fördömer det hela:

– Gatupatrullering är en verksamhet helt utan koncept eller spelregler och patrullerna har inga myndighetsbefogenheter. Det finns stor risk för missförstånd med sådant här, säger Lammi.

Den kanske mest suspekta gruppen är ”Soldiers of Odin”, som i skrivande stund har över 7300(!) personer som gillar deras sida på Facebook. Enligt dem själva är de aktiva i 23 finländska kommuner. Att döma av innehållet på deras Facebooksida är detta en grupp vi skulle klara oss bra utan.

När vissa människor i samhället försöker intala sig själva att de har legitima rättigheter att börja övervaka säkerheten i en rättstat kan det få allvarliga konsekvenser. Att Finland solidariskt tar sitt internationella ansvar och hjälper människor som kommer till oss i nöd förändrar inte det faktum att Finland fortfarande är ett av de tryggaste länderna i världen och inte på något sätt kan bildandet av dessa gatupatruller försvaras.

Vad som också är märkligt och förkastligt är att vårt lands högsta politiska ledning länge tigande såg på. Inrikesminister Petteri Orpo (Saml) har fördömt dessa aktioner, men statsministern har inget sagt. Först idag uttalade statsminister Juha Sipilä (C) sig, och med tanke på vad han sa hade det nästan varit lika bra att han hade förblivit tyst.

”Gatupatruller växer upp som svamp efter regn, utan någon som helst övervakning och styrning” skriver Stig Nygård i sin ledare i Vasabladet (12.1.2016). Han forstätter: ”Vad är det för Vilda Västern vi har hamnat i? Är det mening att varje åsiktsriktning eller politiskt parti ska bilda egna garden, eller vart är vi på väg?”

Även statsvetare Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi kritiserar gatupatrullerna. Grönlund i HBL: ”Den här utvecklingen kan vara ytterst farlig. Vi ska inte visa någon som helst förståelse för gatupatrullerna. Jag förstår inte att den politiska ledningen inte har reagerat.”

Grönlund menar också att gatupatruller inte hör hemma i en rättstat, och som jag tidigare skrivit, det är svårt att motivera uppkomsten av gatupatrullerna. Polis och statliga myndigheter är de som ska trygga medborgarnas säkerhet, inte löst sammansatta grupperingar med mer eller mindre kriminella inslag.

Photo by Zoriah, Creative Commons Attribution-Non Commerce License

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.