Donald Trump vinner – Den politiska ”eliten” förlorar


Inför brexitomröstningen var jag säker på att britterna skulle ta sitt förnuft till fånga och rösta för att stanna i EU. Så gick det inte. Inför det amerikanska presidentvalet infann sig samma känslor. Amerikanerna skulle så klart inte rösta fram Trump som president. Men Donald Trump vinner och tillträder som president för världens mäktigaste nation den 20 januari 2017 och igen var jag för naiv i min analys.

I efterhand är det förstås självklart. I osäkra tider tyr sig folk till den/de som har enkla lösningar på svåra problem. Globaliseringens dystra följder har slagit ut industrier i USA såväl som i resten av västvärlden. Människor berövas sina arbetsplatser som flyttas till länder med lägre produktionskostnader. De människorna är förstås besvikna. I samband med besvikelsen är det naturligt att man letar efter syndabockar. Besvikelsen kanaliseras nu mot det som kan kallas det politiska etablissemanget.

I USA har det missnöjet riktats mot Hillary Clinton och de som hon representerar, nämligen den politiska eliten i Washington.

En annan naturlig reaktion i en tid av osäkerhet, missnöje och frustration är att lyssna till de som inger hopp om en bättre framtid. I USA personifieras det av en man som bland annat vill:

  • Bygga en mur mellan USA och Mexiko. Som Mexiko ska betala för.
  • Deportera de 11,3 miljoner papperslösa som bor i USA.
  • Skrota Obamacare, alltså Barrack Obamas strävan att få förmånligare social- och hälsovård till fler amerikaner.
  • Återföra skendräkning som förhörsmetod.
  • Temporärt förbjuda utländska muslimer från att ta sig in i USA.

Men framför allt sätter folk tilltro till Donald Trumps valslogan Make America great again!

 Jag tror att det är just hans valslogan som ser ut att göra honom till USA:s nästa president.

Vad innebär Trumps seger, både politiskt och för oss i Finland?

De etablerade politiska partierna fortsätter brottas med trovärdighetsproblem. Man måste klara av att bättre bemöta allmänhetens, i första hand arbetarklassens, missnöje. Problemet är att jag inte är så säker på att nattens amerikanska revolution där republikanerna erövrat arbetarklassen räcker till för att ruska om den politiska ”eliten” så pass mycket att en verklig förändring sker.

I Finland och Europa har vi en mycket osäker tid framför oss. Rent säkerhetspolitiskt är en ökad spänning och oro inte uteslutet.

Börsen har redan reagerat negativt. Japanska börsindexet Nikkei 225 har nu sjunkit med 5,24 %. Priset på guld ökar.

En oundviklig spekulering, tänk om vi istället fått se Bernie Sanders mot Donald Trump. Jag vet inte hur det hade gått, men åtminstone hade det varit svårt för Sanders att klara sig sämre än vad Clinton ser ut att klara sig.

Uppdatering 9.11 kl.9:38: Det är nu klart att Donald Trump vinner och blir USA:s nästa president.

Uppdatering 9.11 kl.21:43: Börsen i Finland störtdök i morse men visade ändå konstigt nog plus när börsen stängde.

Bilden av Trump är Gage Skidmores.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Donald Trump vinner – Den politiska ”eliten” förlorar”