Den subjektiva rätten till dagvård

Den subjektiva rätten till dagvård


Finlands regering vill begränsa den subjektiva rätten till dagvård. I klartext betyder det att endast vissa barn skall ha rätt till  heltidsdagvård, medan andra barn endast har rätt till 20 timmar dagvård i veckan. Det är diskriminering och inte okej. Det här diskuterar jag i ”Slaget efter tolv” på Radio Vega imorgon torsdag.

Finlands nuvarande dagvårdslag trädde i kraft 1996. Sedan dess har varje barn haft rätt till dagvård, oberoende familjesituation. Detta har kallats den subjektiva rätten till dagvård. Det att vi haft en lag som garanterat lika möjligheter för alla barn till lek, motion, pyssel osv. Att främja barns utveckling är målet. Det här tycker jag är fint. För dagvården betalar föräldrarna en avgift. I den bästa av världar vore dagvården avgiftsfri, men mera om det senare i inlägget.

För första gången sedan 1996 har Finland en regering som tycker det är fel att alla barn haft rätt till lika mycket dagvård. I december 2015 godkände Riksdagen ett förslag där barn vars båda föräldrar inte studerar eller jobbar heltid i fortsättningen endast ska ha rätt till max 20 timmar dagvård per vecka. Så ifall exempelvis Kalles ena förälder är arbetssökande eller hemma med ett yngre syskon så får Kalle inte vara på dagis lika mycket som Maria vars båda föräldrar jobbar heltid.

Det här är fel och diskriminerande. Finlands regering bryter mot FN:s barnkonvention. Där står bland annat följande: ”Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.”

Denna kränkning av barns rätt till dagvård tror vårt lands regering ska medföra inbesparingar. Men den byråkrati som krävs för att övervaka barnens familjesituation riskerar att bli gigantisk. Några exempel. Nästa månad är Pelles pappa permitterad, då får inte Pelle vara på dagis lika mycket som annars. Månaden efter jobbar Pelles pappa igen, så då får Pelle vara mera i dagis igen. Lisas mamma har fått jobb, och hon börjar nästa vecka. Lisa som endast haft rätt till 20 timmar behöver nästa vecka mera dagvård. Hur är det med de 80 000 finländare som jobbar med så kallade nollavtal där arbetstiden är 0-40 timmar per vecka? Märker ni vart jag är på väg?

En onödig och övermäktig byråkratisk övervakning inrättas. Ett jävla papperskrig utbryter som inte kan utmynna i annat än frustration och uppgivenhet som i slutändan drabbar barnen, ifall jag tillåts måla fan på väggen.

Varför gå och förstöra ett relativt välfungerande system?

Några ord om dagvårdsavgifterna. De borde egentligen inte finnas. Jag tycker dagvården borde vara avgiftsfri. Liksom den avgiftsfria grundskolan. Finns den politiska viljan är det möjligt att genomföra. Men jag är redo att kompromissa. Vad sägs om förslaget att alla barn från 3 år och uppåt skulle ha rätt till avgiftsfri dagvård 525 timmar i året? Så är det i Sverige. I Finland kunde vi utarbeta en motsvarande modell, eller en ännu bättre modell.

I alla fall borde avgifterna absolut inte höjas, men det tänker regeringen göra. Det har spekulerats i prishöjningar i trakterna kring över 60 euro i månaden i den högsta avgiftsnivån. Den högsta avgiften skapar lätt en bild av att det är en avgiftsklass för de rika i samhället, men så är inte fallet. En familj med två föräldrar och två barn där föräldrarnas månadsinkomster sammanlagt är 5500 euro hamnar att betala den högsta möjliga avgiften. Så medelklassen betalar maxavgift.

Ska vi ha dagvårdsavgifter så ska progressiviteten stärkas, det vill säga man ska betala en rimlig avgift enligt föräldrarnas betalningsförmåga. Så avgiftsnivåerna borde justeras.

Till all lycka är det sist och slutligen kommunerna som beslutar ifall de går in för att begränsa barns rätt till dagvård eller inte, och glädjande nog har flera kommuner gått in för att trotsa regeringen. Till exempel i Esbo blev rösterna 38-37 i stadsfullmäktige för att inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård.

Vill du höra mig diskutera de här frågorna ska du lyssna på Radio Vega imorgon torsdag 18.2 i debattprogrammet ”Slaget efter tolv” som kommer direkt efter nyheter kl.12. Jag ser fram emot debatten!

UPPDATERAD 18.2.2015

Man kan lyssna på debatten via denna länk. För egen del tycker jag debatten gick helt okej. Jag har fått en del positiv feedback, så tack för det!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Den subjektiva rätten till dagvård”